Zöld tej

Zöld tej

Ne hűts le minden élelmiszert

2015. január 28. - imilk

A legtöbb háztartásban rutinból mindent a hűtőben helyeznek el, mondván ez a biztos, így nem romlik el az étel.

Pedig ezen a szokásunkon túl kellene és lehet is lépni. Nem csak nem igényli egy csomó élelmiszer a hűtést, de az íze is egészen más, sokuknak igazából ekkor jön csak igazán elő az "igazi arca".

Nézzük csak, mit érdemes tehát a Friss Élelmiszer Kft. által ellátott boltok polcairól megvásárolva nem rögtön a hűtőbe tuszkolni.

Paradicsom

1402595988225.jpegMivel maga a növény Dél-Amerika nyugati partvidékének sivatagos részéből származik eredetileg, így nem csoda, hogy nem igényli, hogy 5-10 fokon tároljuk, jól elvan normális szoba hőmérsékleten a kamrában, sőt azt a sajátos cukros-savas ízt, amit gyerekkorunkból a legtöbben még őrzünk, igazából így adja ki. Szóval a paradicsomnak kint a helye a polcon és nem bent a hűtőben.

 

Vaj

butter-knife_1957324c.jpgEgyre inkább visszakapja a neki járó helyét a mai reformkonyhákban is, de ki ne bosszankodott volna a fridzsiderből kivett és kőkeményre fagyott és kenhetetlen vajon, amivel csak formátlanná szabdaljuk a kenyeret és sosem tudjuk szépen elkenni és gyermekeink megvető tekintetettel nyugtázzák próbálkozásainkat.

Nos, ennek is vége lesz, ha nem nem hűtjük, hanem egyszerűen csak a spájzban letakarva tartjuk és emellett végre különbséget is tudunk tenni a magyar, olasz, dán vagy éppen ír vajak között. Ne aggódj az eltarthatóság miatt, mert a vaj hűtés nélkül is hosszan eltartható és nincs ideje megsavanyodni, még a 25 dekás darabnak sem.

Tojás

egg-face-art-17.jpgAki szeret sütni és tésztát gyúrni, annak talán nem kell mondani, milyen bosszantó, amikor a hideg tojás miatt nem áll össze szépen a tészta. A Friss Élelmiszer Kft. által ellátott üzletekben sem láthatod soha, hogy a tojás a hűtőben pihenne, mert simán eltartható anélkül is hetekig. Szóval ki vele a hűtőből.

Kolbász

A hűtőben tárolva az ízek elvesztik intenzitásukat és ez különösen igaz a kolbászfélékre. A kolbászt egyébként is praktikus száraz helyen tárolni, ami a hűtőre egyáltalán nem igaz, tehát vegyük csak szépen ki és lógassuk fel vagy fektessük le egy tálcára, ahogy ezt a hentesnél is láthatjuk. Az eredmény meglepő lesz, mert egészen más ízeket fogunk így kapni kedvenc kolbászunkat karikázva.

Sajt

sajt-2.JPGA boltokban vásárolt sajt igazából nem az a sajt, amit szeretnél megenni. Igaz ez szinte mindegyikre, amit az üzleteinkben kaphatsz, de csak rajtad múlik, hogy azzá válik-e, aminek született, azaz sajttá.

Ha kiveszed a fóliából, tányérra teszed, leborítod és érni hagyod a hűtön kívül, akkor egészen más ízű és állagú sajtot kapsz néhány napon belül és eszedbe sem jut többet visszatenni.

Bor

Azonnal vedd ki, ha eddig nem tetted még, mert bár a fehér bor fogyasztása igen kellemes 8-10 fokra hűtve, de a vörös bor esetében ez egyenesen bűnnek számít, hiszen semmit nem ad vissza azokból az ízekből, amit a hordó fájától vagy a származási helyének jellegzetességeitől megörökölt.

Kocsonya

ed2faae5701098a6dee8fe83e38857ee321b0972.jpgKapaszkodj meg, mert a tél egyik kedvence a kocsonya is finomabb, ha fogyasztás előtt 1-2 órával kiveszed hűtőből. Az ízek ugyanis ennél is sokkal jobban kijönnek, aminek mindenki örülni fog.

Ezek pedig csak a legfontosabbak voltak azon ételeink közül, amelyek a bevett szokások ellenére nem igényelnek hűtést. Ha bizonytalan vagy, mindig kérdezd ki kedven boltosod véleményét, mert a Friss Élelmiszer Kft. által ellátott üzletekben mindig szívesen állnak a rendelkezésedre és hasznos tanácsokkal látnak el az élelmiszerek tárolást illetően is.

És, hogy mit csinálj az ilyen formán félig üresen maradt hűtőddel? Hát pl. több hely marad a Friss Élelmiszer Kft. által gyártott Kemenesi tej, túró és joghurt tárolására. Ezek valóban hűtést igényelnek, hogy frissek maradjanak egészen a fogyasztásukig.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldtej.blog.hu/api/trackback/id/tr277110983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása