Zöld tej

Zöld tej

Nincs tejhab jó tej nélkül

2014. november 13. - imilk

Magyarországon a kávézók 60%-a ízesiti tejjel vagy tejhabbal a kávéját. Ez igen nagy arány, de talán ők sem tudják, hogy növényi tejekből ez nem sikerülhetne, mert tejhab ezekből nem készíthető. A tejhabnál készítésénél ugyanis nem a zsír-, hanem a fehérjetartalom a lényeg, ezért növényi tejek erre alkalmatlanok. Kivétel van ugyan, de ez is inkább ezt a szabályt erősíti.

soja.jpgA különféle diéták és új étkezési szokások miatt egyre többen választanak növényi tejeket, illetve csökkentett zsírtartalmú, vagy laktózmentes tehéntejet. Természetesen nem minden típusú tejből készíthető ugyanolyan minőségű tejhab. Az alacsony zsírtartalmú és a zsíros tejből készített tejhab között állag szempontjából nincs különbség, tehát mindkettő egyformán alkalmas különböző tejes kreációk készítésére, viszont az ízük teljesen más lesz.

A tej habosíthatósága a gyakori tévhittel ellentétben nem függ a zsírtartalmától, hanem kizárólag a fehérjemennyiség határozza meg. A növényi alapú tejek íze és állaga attól függ, hogy gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz) készülnek. Bár ezek mind nagyon ízletesek, ezért kiváló kiegészítői a kávénak, egyedül a szójatejből készíthető hab, míg a többi növényi alapú tej nem habosodik.

Azért persze az sem mellékes, hogy mibe tesszük tejhabunkat, készüljön akár hagyományos, akár növényi alapú tejből.

Az alap a kiváló minőségű eszpresszó. Ez és a gőzölt tejnek és a tejhabnak a kávéhoz adagolt aránya határozza meg, milyen fajtájú tej alapú kávéról beszélünk: cappuccino, latte, macchiato. Esztétikai szempontból nagyon fontos, hogy a kávé miként keveredik, rétegződik a tejjel. Ízharmónia szempontjából az a leglényegesebb,hogyan tud társulni az adott kávéfajtához a tej édessége, krémessége. A tejhabkészítés a klasszikus kávéházi megközelítés alapján gőzzel történik, de többféle eljárás létezik. A gőzöléssel lényegében felforrósítjuk és édesítjük, krémesítjük a tejet, mivel a tejcukor melegben jobban oldódik. A mechanikus habosító viszont – mint például a Nespresso Aeroccino – levegőbuborékok segítségével készít habot a tejből. Az így készült hab a gőzöltnél keményebb, viszont szárazabb, mivel nem tartalmaz vízgőzt, így szépen elválik a kávétól, és könnyedén formázható.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldtej.blog.hu/api/trackback/id/tr596894493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása