Zöld tej

Zöld tej

Joghurtos finomságok

2014. november 13. - imilk

Bár nyáron könnyebb beszerezni a friss gyümölcsöket, de ha nagyon igyekszünk azért mirelitből is nagyon finom ízeket varázsolhatunk kedven kemenesi joghurtunkba.

A joghurt kitűnő fehérjeforrás, magas a kalciumtartalma, sok B-vitamint és egyéb más vitaminokat is tartalmaz. Jótékony hatással van a bélműködésre, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, nem hiába nevezik az egészség őrének is.

joghurt_muzli.jpgMilyen édességeket készíthetünk joghurtból? Számtalan variációt sorolhatnánk a legegyszerűbbtől a legrafináltabbig, hiszen a világ számos táján nagyon közkedvelt desszertalapanyag a joghurt. A görögök sűrű, krémes joghurtjukból előszeretettel készítenek pohárkrémet egy kis mézzel és apróra vágott, pirított dióval. Az indiaiak itala a lasszi, ami szinte mindennaposan fogyasztott hűsítő finomság, a legkedveltebb a kardamomos, mangós, mandulás joghurtital, de sós változatban is fogyasztják. 

A joghurt a különböző sütés nélkül készült édességek gyakori alapanyaga, isteni fagylaltokat, pohárkrémeket készíthetünk belőle. Remekül illeszkedik hozzá bármilyen gyümölcs, piskóta, de még az egyszerű nápolyi is. A  fűszerek közül pedig aszerint válasszunk majd, hogy milyen gyümölcs vagy egyéb más hozzávaló kerül még az összeállításba. Csak csöndben jegyezzük meg, hogy a vanília jolly joker.

Gyümölcssalátákat is gazdagíthatunk joghurttal, nemcsak reggeli, uzsonna, de akár vacsora lehet egy kis zöldfűszerrel, mentával, bazsalikommal megbolondítva.

Ha ránk tör az édesség utáni vágy, bátran készítsünk valami joghurtos finomságot – ha nem cukrozzuk agyon, akkor igazán kalóriaszegény finomsággal ajándékozzuk meg magunkat.

JOGHURTOS-GYÜMÖLCSÖS TÚRÓFAGYLALT

Hozzávalók: 25 dkg túró 2 pohár natúr joghurt 1,25 dl tejszín 4 evőkanál méz 1 citrom reszelt héja 25 dkg friss idénygyümölcs ízlés szerint 2 teáskanál vaníliaesszencia

Elkészítés: A tejszínt habbá verjük, a többi hozzávalót botmixerrel pépesre keverjük, majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal, és fagylaltgépbe tesszük. Addig keverjük, amíg krémes, fagylaltállagú nem lesz. (kb. 30 perc). Pár szem egész gyümölccsel, tejszínhabbal, mentalevéllel tálaljuk.

JOGHURTOS GYÜMÖLCSLEVES PEZSGŐVEL

Hozzávalók: 4 dl málna / vagy eper, szeder, ribizli / 4 dl natúr joghurt 3 dl tejszín 6 dl tej 2 dl pezsgő 2 evőkanál porcukor 2 teáskanál vaníliaesszencia pár csepp citromlé mentalevél a díszítéshez

Elkészítés: A gyümölcs háromnegyedét botmixerrel vagy villával összetörjük, a többit félretesszük a díszítéshez. A gyümölcsöt beletesszük egy nagyobb üvegtálba, megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a joghurtot és a pezsgőt, pár csepp citromlevet, és jól elkeverjük. Utána hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük. ( ha minden hozzávalót a hűtőben tároltunk, akkor rögtön fogyasztható). Tálaláskor a maradék gyümölcsszemekkel, mentalevéllel és tejszínhabbal kínáljuk. Tipp: fagyasztott gyümölcsökből is elkészíthetjük, de akár őszibarackkal, sárgadinnyével is kipróbálhatjuk. Ha valakit nagyon zavarna a málna- vagy a ribizlimag, ami a turmixolás után sem tűnik el teljesen, akkor törje-paszírozza át egy szűrön a pépesített gyümölcsöt mielőtt a többi hozzávalóval összedolgozza.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldtej.blog.hu/api/trackback/id/tr956885451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása