Zöld tej

Zöld tej

Fogyás tejjel?! - Dr. Kemenesi ajánlja

2015. január 12. - imilk

Újévkor csak úgy röpködnek a fogadalmak, mert képesnek érezzük magunkat, hogy beváltsuk őket és ezek között szinte biztosan dobogós ígéretünk, hogy az ünnepek alatt felszedett kilóktól mindenképpen megválunk. Sőt időben elkezdjük a fogyást, hogy ne júniusban érjen bennünket az a csalódás, hogy nem áll jól rajtunk a fürdőruha.

80612387.jpgFriss Élelmiszer Kft-nél elkötelezett híve a jó minőségű és olcsón beszerezhető élelmiszereknek, de emellett szeretnénk tanácsokat és tippeket adni arra is, hogy melyek fogyasztása segíthet bennünket egészségünk megőrzésében. Ezért indítjuk útjára ebben az évben Dr. Kemenesi sorozatunkat, amelyben olyan kézenfekvő módszereket mutatunk be, amelyek mindenkinek rendelkezésére állnak és egyszerű praktikái az egészség, az immunrendszer vagy a teljesítőképesség megőrzésének.

Friss Élelmiszer Kft., mint hazai tejipar egyik elismert szereplője és a Kemenesi tej gyártójaként mivel is kezdhetnénk ezt a sorozatot, mint a tej egyik fontos élettani hatásával a testtömeg, ezen túlmenően a testzsír csökkenésének bizonyítottan hatékony kapcsolatával.

A Gfk. által a közelmúltban lefolytatott tanulmány szerint a magyarok hizlalónak tartják a tejet: 37% értett egyet azzal az állítással, hogy a tej túl sok kalóriát tartalmaz, 30% pedig bizonytalan volt, noha tény, hogy 2 dl tej energiatartalma megfelel 2 nagyobb almáénak.

Mindezek a hiedelmek és feltételezések, no meg az energiaitalok piacán bekövetkezett robbanásszerű növekedés, amely során egymás lábára taposva és érthetetlen módon követelnek maguknak helyet a mindennapi étrendben mindenféle szintetikus eredetű italok, érthető, hogy megfelelő tájékoztatás, esetenként félretájékoztatás miatt a tej és a tejtermékek nem igazán szerepelnek előkelő helyen a magyar ember egészséges táplálkozást alkotó étrendjében.

milk-and-bananas.jpgMivel a kalcium a zsírok réme és a köztudomásúlag a tej ebben nagyon gazdag. Az ásványi anyag nemcsak a csontok felépítéséhez elengedhetetlen, hanem a zsírégetéshez is hozzájárul. Amerikai és izraeli tudósok bebizonyították, hogy a tejtermékekben nagy mennyiségben jelen lévő kalcium a fogyókúra során történő tejfogyasztás által segíti a testsúly apadását, hanem a zsírbomlást is gyorsítja. „A tejben lévő kalcium háromféle hatást fejt ki a zsírsejtek esetében: gátolja a zsírszövetek kialakulását, nehezíti a zsírsejtek tárolását és aktiválja a zsírégetés folyamatát. A kalcium tehát bizonyos mennyiségű zsírt „köt meg”, amely aztán emésztetlen formában választódik ki a bélrendszerben és távozik a szervezetből” – mondják a szakértők. Hogy a folyamat a mesterségesen bevitt kalciumkészítményekkel is ugyanúgy végbemegy-e, mint a tejjel, még szakértői körökben is vitatott téma…

Mit mond a Friss Élelmiszer Kft. házi szakértője

A legfrissebb, tudományos kutatás szabad utat engedélyez a tej számára a fogyókúra terén is. 5 ok, hogy miért működik. A tejfogyasztás felgyorsíthatja a zsírégetést, hosszan tartó telítettségérzést biztosít, és hozzájárul az izmok növekedéséhez. Tejivással megkönnyíthetjük utunkat az ideális testsúly felé – állítja egy aktuális kutatás. A tejfogyasztásra napjainkban általánosan jellemző, hogy a tej leginkább a gyerekek étrendjében szerepel, ám a 20 évnél idősebbek körében drasztikusan csökken a naponta elfogyasztott tej mennyisége. A szakértők szerint ez a tejről tévesen élő képnek „köszönhető”, amely szerint a tej egy zsírban bővelkedő, más folyadékkal pótolható lötty. Az utóbbi években azonban sorra bizonyítják be egymástól független tanulmányok a tej „ártatlansága” mellett fogyasztásának szükségességét is. Egyes szakértők szerint napi szinten két pohárnyi 2,8 százalékos zsírtartalmú tej elfogyasztásával testsúlyunkat is kordában tarthatjuk. Hogy működik?

Sok tej: kevesebb zsír

Már a statisztika is arra utal, hogy a tejfogyasztás egészséges: különböző országok adatai (összesen mintegy 1000 emberre vonatkozólag) számolnak be arról, hogy a tejfogyasztók között nagyobb arányban vannak normál testsúlyúak, mint az étrendjükből a tejet mellőzőkében – s ez független az elfogyasztott tej zsírtartalmától. Ez a jelenség már a gyermekek körében is jelentkezik: egy olasz kutatás 1000 iskolás részvételével vizsgálta a tejfogyasztás és a gyermekkori elhízás közötti kapcsolatot, s arra jutott, hogy a tejet nem, vagy csak kis mennyiségben fogyasztók körében nagyobb volt a túlsúlyosak aránya, mint a tejivók között. A párizsi Académienationale de Médecine kutatói néhány évvel ezelőtt azt állapították meg, hogy a tehéntejkedvelők körében a 2-es típusú diabétesz is jóval ritkábban fordul elő.

Ó, az a csodálatos telítő fehérje

A University of Western Australia egyik kutatása arra hívja fel a figyelmet, hogy a reggelire kortyolt tej egészen délig tartó jóllakottságérzést vált ki. A tanulmány azon közreműködői, akik gyümölcslé helyett inkább tejet ittak, még négy óra elteltével sem voltak éhesek, s az ebéd során átlagosan 50 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint a gyümölcslevet előnyben részesítők. „Tudományosan még nem számít teljesen feltérképezettnek, hogyan is vált ki ekkora telítő hatást az ital, ám az biztos, hogy csökkenti a zsírlerakódást, s javítja a zsírégetés folyamatát. A kedvező hatásban valószínűleg mind a tejben lévő zsír, mind a laktóztartalom és a tejfehérje aminosavjai szerepet kapnak” – véli Nicolai Worm, a tanulmány szerzője.

Konklúzió: öntsünk tejet a pohárba

Ha nem szeretnénk hízni, vagy inkább fogynánk, akkor figyeljük a kalóriákra, amit leginkább zsírtartalom befolyásol. - mondják a dietetikusok.

fastest-way-to-lose-weight-.jpgA tej és a tejtermékek csoportjából az egészséges táplálkozásban napi 3-4 egységet ajánlanak, ahol az 1 egység: 1 pohár (2 dl) tej, tejes ital, joghurt, kefir, aludttej, 5 dkg félzsíros túró, 3 dkg sajt, 2 db ömlesztett (kocka) sajt. A szakértők napi 500 kcal-al kevesebb energiát javasolnak fogyáshoz így a zsírszegény tejtermékek választásával naponta már 170 kcal-t megspórolhatunk, ami a szükséges mínusz 34%-a - harmada.

Érdemes tudni, hogy túlzott alkohol-, kávé-, illetve egyéb koffeintartalmú italok fogyasztása, valamint antibiotikum-, kortikoszteroid - kezelés esetén lecsökken a kalciumhasznosulás, mivel kiválasztása fokozódik a vizelettel. A fizikai aktivitás hiánya ugyancsak csökkenti a kalcium felszívódását, ami előfordulhat hosszantartó betegség miatti fekvés következtében is és akár napi 200–300 mg kalciumvesztést okozhat. A fizikai vagy emocionális/lelki kimerültség is több kalciumbevitelt igényel.

Olvassuk figyelmesen az élelmiszerek címkeszövegét, mert a light, vagy 0 %-os termék nem feltétlenül kevesebb kalória! Összefoglalva: a tej és tejtermékek sok jótékony hatásukkal együtt, fontos részei a kiegyensúlyozott étrendnek és a súlycsökkentő programoknak.

 

Források:

Friss Élelmiszer Kft. - www.imilk.hu

Fókuszban a nő

Femcafe

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldtej.blog.hu/api/trackback/id/tr817063975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása