Zöld tej

Zöld tej

Teji értékeink

2014. november 21. - Seoface

IMG_8899.jpgA tejnek és a tejtermékeknek számosan jó kedvező élettani hatása ismert, gondoljunk csak az egészséges bélflórával kapcsolatos vagy kiemelten fontos kalciumforrás beviteli szerepére, de ezeken kívül is közismerten jótékony hatása van a bőrre, ezért kedvelt alkalmazási területként említhetjük meg a kozmetikai ipart is.

Szeretnénk azonban felhívni a figyelmet egy olyan a tejjel kapcsolatos értékre, amivel méltatlanul keveset foglalkoztunk az elmúlt időszakban de ami egyre nagyobb szerepet kell, hogy kapjon mindennapi élelmiszer fogyasztásunkban, ez pedig a hulladék keletkezésének kérdése.

Napjaink korszerűnek számító frissen tartó csomagolásai ugyanis vidáman harsány külsejük ellenére, elszomorítóan sok és nehezen feldolgozható szemetet juttatnak a környezetbe.
A 7 rétegű fém és műanyag “ötvözetből” álló Tetra Pack rendszerek összehasonlítva a poly csomagolással a hulladék mennyiségét tekintve 75%-kal több, újrahasznosíthatóságát, illetve kezelését tekintve pedig a magas energia felhasználású csomagoló anyagok közé sorolhatóak.

Bármilyen furcsa is ezt olvasni, de a manapság kissé lenézett poly tejek vagy ahogy a köznyelvben meghonosodott zacskós tej lényegesen kevesebb szemetet termel és azt is könnyen feldolgozhatóan, ha szelektíven gyűjtjük.
Nyugat-Európában ezt a felismerést követően több országban is tartósan megnövekedett a zacskós tej fogyasztása és forgalmazása olyannyira, hogy egyes élelmiszer láncok erre ráérezve még saját márkákat is bevezettek a népszerűsítésére.

A kisebb ökológia lábnyom mindannyiunk érdeke, ezért érdemes megjegyezni a teji értékek között azt is, hogy a zacskós tej az igazi zöld tej, ami a csomagolást illeti. A Friss Élelmiszer Kft. által gyártott Kemenesi tej egy ilyen zöld tej. Megvásárlásával és rendszeres fogyasztásával nem csak önmagának, hanem környezetének is jót tesz.

Gondoljon erre Ön is többet, amikor elfogyaszt egy pohár tejet!

Források: Tudatos Vásárló, illetve Daily Mail

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldtej.blog.hu/api/trackback/id/tr66922481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása