Zöld tej

Zöld tej

Dr. Kemenesi ajánlásával - a tejsavó

2014. december 01. - imilk

A manapság oly népszerű, sokat idézett és felkapott probiotikumok, melyek a bélflóránk egészségéért felelősek, kicsit megbabonázva vonzzák a vásárlókat, hogy aztán a kosarakban landoljanak a jó kis wellnes joghurtok, holott egyszerűbb és sokszor változatosabb módja is van az immunrendszer támogatásának.

Az oly régen elfeledett tejsavó ugyanis a népi gyógyászat egyik régóta ismert és a mindennapokban jól bevált készítménye.

A különlegessége abban is megnyilvánul, hogy nem csak egyszerűen egy teljesen természetes, gyógyhatású készítmény, ami a megvéd bennünket a téli vitaminszegény időkben, de a sütésben-főzésben is igen hasznos alapanyaggá válhat, ha tudatosan építünk rá.

A tejsavó nem más, mint a túró- és sajtgyártás mellékterméke és első hallásra ez a meghatározás valljuk be, nem hangzik túl bizalomgerjesztőnek. A savó tulajdonképpen a tej egyik legértékesebb része, de a melléktermék megnevezés is kicsit lenéző vele szemben, ha tudjuk, hogy milyen jótékony hatást fejt ki a szervezetben.

A tejsavó enyhén sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, de hozzá juthatunk oly módon is, ha aludttejet készítünk vagy túrót. Ha gyorsan szeretnénk tejsavót kapni, teljes tejet lassan forraljunk fel, majd nyomjunk bele pár csepp citromlevet és szűrjük le. Fontos tudni, hogy előállítására az ESL vagy UHT tejek teljesen alkalmatlanok, csak nyers tejből vagy kíméletesen pasztörizált poly tejből állítható elő. Ilyen például a Friss Élelmiszer Kft. által gyártott Kemenesi Tej is, amelyet nagyon sok helyütt be tudtok szerezni.

Fotolia_16185882_L_20130705123253.jpgA tej ásványi anyagainak mintegy 80%-át a tejsavó tartalmazza, köztük a magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kálciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma. Ezen kívül értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani.

A savó nagyon jó hatással van a depresszióra is. Érdemes évente, különösen a téli időszakban 6 hetes tejsavó kúrát tartani. Mire a végére járunk a naponta 4-5 dl tejsavót tartalmazó kúrának, már a télnek is lassan vége, és mindjárt más színben látjuk a világot.

A tejsavót nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk konyhánkban.Turmixolhatjuk kedvenc gyümölcseinkkel, de kevés lekvárral vagy szörppel, mézzel, vaníliaesszenciával ízesítve, kicsit lehűtve kiváló üdítőitalt kapunk. Készíthetünk tejsavóból édesítőszert is. A cukorral kis lángon, hosszú ideig addig főzzük, míg méz sűrűségű lesz. Ugyanúgy használhatjuk, mint a mézet. Főzelékek habarásához is bátran használhatjuk, de ízesítés előtt kóstoljuk meg, mert a tejsavónak magában is van már egy kicsit savanykás íze.

molke-gruenlich-gelbe-farbe-erfrischendes-wellnessgetraenk-225x300.jpgRizst, gabonaféléket is főzhetünk víz helyett tejsavóban. Arra ügyeljünk, hogy savóból kb. negyedével többet adjunk az ételhez, mintha vízzel készítenénk. Kelt tésztákhoz, kenyérsütéshez szinte kötelező kipróbálni. Kenyérsütésnél akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk savóval, az íze sokkal finomabb lesz, a tészta sokkal lágyabb, levegősebb, és sokkal hosszabb ideig eltartható. Ha édes kelt tésztát (fánk, bukta, de lángoshoz is jó) készítünk, akkor is érdemes 2-3 evőkanállal hozzáadni, hogy a tészta még könnyedebb, lágyabb legyen. Leveles vajastészta készítésekor is, ha ecet helyett használjuk, bársonyosabb ízt, könnyedebb állagot kapunk.

Amennyiben a megmaradt tejsavót nem használjuk fel egy-két napon belül, akkor se öntsük ki. Fagyasszuk le a jégkockatartóban, így annyi kockát kényelmesen ki tudunk venni, amennyire éppen szükségünk lesz alkalomadtán.

Fontos tudni azonban, hogy a tejcukorra érzékenyek sajnos nem fogyaszthatják.

Források: Wikipedia, HVG - Haulitus Anikó, imilk.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldtej.blog.hu/api/trackback/id/tr476949947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása